Det nye livet, eller; hva skjer hvis jeg står opp 05:30 hver morgen

Det nye livet, eller; hva skjer hvis jeg står opp 05:30 hver morgen

Som et eksperiment har jeg bestemt meg ofor å prøve å stå opp kl. 05:30 hver eneste morgen fra nå av. I hvert fall i en peroiode. .. Hvorfor? spør du kanskje. Fordi jeg alltid har sagt at jeg er nattmenneske uten egentlig å ha prøvd ut noen annet. Jeg føler at jeg må prøve det for å kunne si at jeg evtentuelt ikke liker det. Litt som med unger og mat det der.

I julegave fikk jeg en Fitbit Flex som nå er blitt gankse god på å få med seg når jeg sover og når jeg er våken/stått opp. Det kommer godt med når jeg prøver å holde et våkent øye (hehe) med sovingen min.

Hva sier internett og samfunnet?

  • Ledere står opp tidlig
  • Du er "teit" hvis du står opp sent
  • Kronotyper: ugler og morgenfugler
  • Søvnmengde: få nok søvn
  • "Early to rise and early to bed makes a man healthy, but socially dead." - Antimaniacs (TV program)

Første uke

Sovnet ca. 06:00 og sov frem til halv fire. Jepp, på dagen. Søndag ble altså en kort dag ettersom jeg hadde bestemt meg for å stå opp tidlig, og derfor legge meg tidlig.

Heldigvis gikk alt "bra" siden jeg kom meg opp kl 05:32, men det skal sies at jeg var trøtt etter å ha våknet tre ganger mens jeg sov. Det var føltes litt som om jeg kom fra en annen tidssone.

Fitbiten min fortalte meg at jeg denne uken sov i gjennsomsnitt 6 og en halv time. Det er litt lite, men kroppen var vell fortsatt i jetlag modus. Det er viktig å vite at TTT (Ting Tar Tid).

Generelt

Etterhvert gikk det bedre med sovingen og rytmen ellers, men jeg kan etterhvert bekrefte det jeg trodde i begynnelsen; jeg er ikke et morgenmenneske. Kroppen min bare vil ikke rett og slett. Det som skjedde etterhvert var at det ble vanskeligere og vanskeligere å si nei til all energien jeg alltid får på når mørket bare legger seg. Dumt ble det og når jeg alltid følte at denne energien gikk til spille i soving.

Kan jeg leve sånn?

Kort fortalt nei, men på den andre siden; Har jeg noe valg? Med det mener jeg at man til en hvis grad er bundet av samfunnet og normene som gjelder der. I min jobbsituasjon slik den er er jeg delvis avhengig av å være tilgjengelig sånnn høvelig tidlig på dagen.

Så det jeg sitter igjen med mer enn noe er nok at jeg heller enn å ta 05:00 finten, burde gå for et alternativ som ligger litt midt i mellom det jeg vil og det samfunnet vil ha meg til.

Initially published and updated