Tar du notater med WORD !?!

Tar du notater med WORD !?!

Word er altfor komplisert for enkle notater, og det finnes alternativer.

Siden du nå leser artiklen antar jeg at du er skyldig i det overnevnte. Så du sitter sikkert der å spør deg selv hva i h.... er galt med å ta notater i Word? For en uerfaren bruker, lite. Men, tenker vi oss litt om er det lett å forstå hvorfor. Word er egentlig ikke lagd for digitale dokumenter, hele programmet er bygd rundt konseptet ark/sider:

A4, A5, A6 osv. horisontal og vertikal

Men, saken er nemlig slik at vi i dag hovedsaklig bruker skjermer, ikke papir. Hvis notatene dine ikke skal ut i print er Word et unødvendig komplisert program å bruke; knapper, kontroller, menyer og undermenyer. Hvem har vell ikke rotet seg bort i Word før?

Microsoft Word menyene er håpløst komplisertes

Skal det du har skrevet ut på papir noen gang er det heller ikke vankelig å kopiere det du har skrevet og deretter lime det inn i Word. Der kan du tilpasse fonter, marger, sider og paragrafer, slik at alt ser fint ut når det blir sider av det.

OneNote

onenote

OneNote er et av Microsofts andre programmer, og dette er i motsetning til Word godt egnet til notater. I tillegg fikk programmet seg en reall oppdatering for ikke mange årene tilbake, og etter det ble programmet dertil bedre å bruke.

Notatene i OneNote er samlet i notatbøker, disse kan man legge i forskjellige grupper og sortere så mye man bare ønsker. OneNote kan lastes ned gratis.

Evernote / Bear / Simplenote

header-mac-screenshot

Disse programmene er i all hovedsak veldig lik OneNote i struktur, men har vær sine fordeler.

Evernote har lenge vært OneNotes store konkurent og har stor brukerbase. Programmet er stappfullt av funskjoner og kan til tider føles litt massivt, samtidig hersker det liten tvil; fungerer evernote for deg, kan det gjøre alt mulig. Du kan teste Evernote ved å lage deg en gratis Everonote Basic konto og laste ned appen til telefonen og datamaskinen din.

Bear er en liten diamant når det kommer til utseende og funksjonalitet. Mye enklere enn Evernote og derfor mindre likt et sveitsisk multiverktøy. Lynkjapt søk og enkel formatering gjør Bear til en vinner, og også det jeg hadde valgt å bruke. Bear kommer også med en gratis konto, Premium funskjonenen koster 15,- per månede.

Vil du lese mer om Bear og Evernote kan du sjekk ut disse to lenkene:

Det enkleste av de tre vi har nevnt her er Simplenote. Dette er et program som kun gjøre det essensielle og lite ekstra, veldig greit for de som kun vil ha synkroniserte notater på alle enheter og ingen distraksjoner. Det er for så vidt også helt gratis.

Markdown

iA_Writer_Focus

Markdown er strengt tatt ikke et alternativ i seg selv, men mer et slags supplement. John Gruber oppfant Markdown for å gjøre det enklere å gjøre artikler og notater om til nettsider. Konseptet er enkelt; istedenfor å trykke på knapper for å få overskrifter, uthevning, fokus, lister, bilder etc. Så bruker du symboler i stedet, det hele forklares best med eksempler:

I Markdown blir dette:

# Overskrift
## Mindre overskrift
### Mindre enn den mindre overskriften
#### ... osv.

**uthevet**, *fokus*

* hallo
* hei
* adjø

om til dette:

Overskrift

Overskrift

Mindre overskrift

Mindre enn den mindre overskriften

... osv.

uthevet, fokus

  • hallo
  • hei
  • adjø

Det høres kanskje tungvint ut, men gjør skriveprosessen mye kjappere. Jeg selv bruker Markdown til alt mulig:

  • Notater
  • Referater
  • Artikler (feks. den du leser nå)
  • Kontrakter

De fleste Markdown-programmene kan i tillegg eksportere rett til pdf og word-format; super enkelt! Lær markdown her.

Håper du har fått noe ut av all lesingen, kontakt meg gjerne (Twitter, mail, messenger, ...) hvis du har et annet system eller program du ønsker å anbefale. Lykke til med noteringen!

Initially published and updated